Här hittar du information om behandlingar som vi gör på kliniken och lite smarta tips. Vi engagerar oss i patientutbildning och vill att ni som patienter ska få all information ni behöver för att kunna göra trygga beslut om er tandhälsa.
Sök i fältet nedan om vad du vill veta mer om.
Priset på en rotfyllning kan variera.
Vad kostar invisalign och alignerbehandling?
Allt du behöver veta om irriterat tandkött
rotfyllning tänder
Tandläkare i Kristinehamn
Folktandvården i Våxnäs
Lediga tider för tandläkare i forshaga
Kopplingen mellan munhälsan och kroppens allmänna välmående blir alltmer uppenbar. Att vårda mun- och tandhälsan är av avgörande betydelse för att främja hälsan i resten av kroppen.
Tandläkare i Kil
Skalfasader utan att slipa på dina befintliga tänder
Fördelar med tandimplantat - Därför är tandimplantat en fantastiskt bra behandling
Vad kostar ett tandimplantat? Priser på tandimplantat varierar kraftigt och man får ersättning från försäkringskassan och det går att delbetala behandling.
Processen bakom att skapa en Hollywood-smile, som associeras med glamour, självförtroende och enastående estetik.
För att bibehålla effektiviteten och komforten hos bettskenor, är regelbunden rengöring avgörande för att skydda tänder och käke från tandgnissling eller tandpressning på natten.
Utforska det allmänna tandvårdsbidragets fördelar i Sverige! Vår artikel ger dig insikter i hur detta statliga stöd underlättar tandvårdskostnader för individer över 24 år.
Upptäck den moderna tandvårdstekniken med Airflow tandrengöring – en skonsam och effektiv metod som avlägsnar plack och missfärgningar, vilket resulterar i renare tänder och förbättrad munhälsa.
Tungan är en viktig del av vår matsmältnings- och smakupplevelse. Men ibland kan tungan utveckla beläggningar som kan vara oroande eller obehagliga.
En död tand, även känd som en nekrotisk tand, är en allvarlig tandhälsoproblem som kan kräva snabb uppmärksamhet och vård.
Inflammation i tandköttet, även känt som gingivit, är en vanlig tandhälsoproblem som påverkar människor i alla åldrar.
Bettskenor är ett fantastiskt verktyg för många när det kommer till att lindra tandgnissling, tandpressning och till och med minska huvudvärk.
En fuktig och välsmord mun är avgörande för att upprätthålla god munhälsa och bekväm tuggfunktion.
Att uppleva en allmän smärta eller obehag i alla tänder samtidigt kan vara frustrerande och oroande.
Ett vitt leende kan göra underverk för ditt självförtroende och din utstrålning. På Tandcentrum erbjuder vi professionell tandblekning för att hjälpa dig uppnå det där strålande leendet du alltid drömt om. Men vad kostar det egentligen att bleka tänderna? Låt oss gå igenom det tillsammans.
Professionell tandblekning är en säker och effektiv metod för att ljusa upp missfärgade tänder. Till skillnad från över disk-produkter ger tandblekning utförd av en tandläkare betydligt bättre och säkrare resultat. Behandlingen kan utförs med individuellt anpassade skenor som du använder hemma.
Priset för tandblekning kan variera beroende på vilken typ av behandling du väljer och vilken omfattning du behöver. Här är några faktorer som kan påverka kostnaden:
För att ge dig en uppfattning om kostnaderna för professionell tandblekning på Tandcentrum, kan vi dela upp dem i några olika kategorier:
Dessa priser är endast riktlinjer och det kan variera.
Att investera i en professionell tandblekning är ett utmärkt sätt att förbättra ditt leende och ditt självförtroende. På Tandcentrum är vi dedikerade till att erbjuda dig säkra och effektiva tandblekningsbehandlingar till rimliga priser. Vi rekommenderar att du bokar en konsultation för att diskutera dina behov och få en mer exakt kostnadsuppskattning. Tveka inte att kontakta oss för mer information eller för att boka en tid.
Vill du att vi kontaktar dig?
Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.
{{form}}
Priset på en rotfyllning kan variera.
Att behöva genomgå en rotfyllning kan kännas både skrämmande och överväldigande. På Tandcentrum förstår vi detta och vill hjälpa dig att få en tydlig bild av vad en rotfyllning innebär och vad det kan kosta.
Innan vi går in på kostnaderna, låt oss snabbt gå igenom vad en rotfyllning är. En rotfyllning behövs när tandens pulpa, den mjuka vävnaden inuti tanden, har blivit inflammerad eller infekterad. Detta kan bero på djup karies, sprickor i tanden eller skador. Under en rotfyllning avlägsnas den skadade pulpan, och rotkanalerna rengörs och fylls igen för att förhindra framtida infektioner.
Priset för en rotfyllning kan variera beroende på flera faktorer. Här är några aspekter som påverkar kostnaden:
För att ge dig en uppfattning om kostnaderna för en rotfyllning på Tandcentrum, kan vi dela upp dem i några olika kategorier:
Dessa priser är endast riktlinjer och den exakta kostnaden kan variera beroende på din specifika situation. Därför är det viktigt att du bokar en tid så vi får ge dig ett fullständigt kostnadsförslag. Tänk på att priserna också rabbatteras och blir billigare med hjälp av högkostnadsskyddet.
För att göra tandvården mer överkomlig finns det tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd som du kan utnyttja. Tandvårdsbidraget är ett ekonomiskt stöd som alla vuxna får från Försäkringskassan och kan användas för att täcka en del av kostnaden för rotfyllningen. Högkostnadsskyddet innebär att när dina tandvårdskostnader överstiger en viss summa inom ett år, täcker Försäkringskassan en stor del av de resterande kostnaderna. Därför blir priserna alltid billigare.
En rotfyllning är en viktig behandling för att rädda en infekterad tand och förhindra ytterligare problem. På Tandcentrum strävar vi efter att erbjuda dig den bästa möjliga vården till rimliga priser. Vi uppmuntrar dig att boka en konsultation så att vi kan bedöma din situation och ge dig en mer exakt kostnadsuppskattning. Tveka inte att kontakta oss för mer information eller för att boka en tid.
Vi finns här för att hjälpa dig med ditt leende!
Vill du att vi kontaktar dig?
Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.
{{form}}
Vad kostar invisalign och alignerbehandling?
Invisalign är ett populärt alternativ till traditionella tandställningar för att korrigera tänder. Invisalign använder genomskinliga, avtagbara skenor för att justera tänderna gradvis. Många väljer Invisalign för dess estetiska fördelar och bekvämlighet, men en vanlig fråga är: Vad kostar Invisalign? I detta blogginlägg går vi igenom de faktorer som påverkar kostnaden för Invisalign och vad du kan förvänta dig att betala.
Kostnaden för Invisalign varierar beroende på flera faktorer. Här är några av de viktigaste aspekterna som påverkar priset:
I Sverige ligger kostnaden för Invisalign-behandling vanligtvis mellan 25 000 och 70 000 kronor. Här är en mer detaljerad uppdelning:
För många kan den totala kostnaden för Invisalign vara en betydande investering. Här är några alternativ för att hantera kostnaden:
Många patienter tycker att Invisalign är värt kostnaden tack vare dess diskreta utseende och bekvämlighet. Invisalign-skenor är nästan osynliga, vilket gör dem till ett attraktivt val för vuxna och tonåringar som vill undvika det utseende och obehag som ofta förknippas med traditionella tandställningar. Dessutom är skenorna avtagbara, vilket innebär att du kan äta och borsta tänderna utan de hinder som traditionella tandställningar medför.
Invisalign erbjuder en effektiv och estetiskt tilltalande lösning för att rätta till tänderna, men kostnaden kan variera beroende på flera faktorer som behandlingens komplexitet, behandlingstid och var du bor. Den genomsnittliga kostnaden i Sverige ligger mellan 20 000 och 70 000 kronor. För att hantera kostnaden kan du överväga delbetalning, försäkringsförmåner och finansieringsalternativ. Om du är intresserad av Invisalign, boka en konsultation hos en av våra experter för att få en personlig kostnadsuppskattning och behandlingsplan.
{{form}}
Allt du behöver veta om irriterat tandkött
Irriterat tandkött är ett vanligt problem som kan orsaka obehag och påverka din munhälsa negativt. Tandköttsirritation kan ha flera orsaker, från dålig munhygien till underliggande hälsoproblem. I detta blogginlägg ska vi utforska vad som orsakar irriterat tandkött, vilka symptom du ska vara uppmärksam på, samt hur du kan behandla och förebygga detta tillstånd.
Irriterat tandkött är ett tillstånd där tandköttet blir rött, svullet och ofta blöder vid borstning eller tandtrådning. Det kan också orsaka smärta och obehag i munnen. Om irriterat tandkött inte behandlas, kan det leda till mer allvarliga tillstånd som gingivit (tandköttsinflammation) eller parodontit (tandlossning).
Det finns flera faktorer som kan bidra till att tandköttet blir irriterat:
Här är några vanliga tecken på att du kan ha irriterat tandkött:
Behandling av irriterat tandkött beror på orsaken till tillståndet. Här är några allmänna behandlingsmetoder:
För att förebygga tandköttsirritation och hålla ditt tandkött friskt, följ dessa tips:
Irriterat tandkött är ett vanligt problem som kan påverka din munhälsa negativt om det inte behandlas. Genom att förstå orsakerna och symptomen kan du vidta åtgärder för att behandla och förebygga detta tillstånd. God munhygien, regelbundna tandläkarbesök och en hälsosam livsstil är nyckeln till att hålla ditt tandkött friskt och starkt. Om du upplever ihållande irritation eller smärta i tandköttet, tveka inte att söka hjälp från din tandläkare. Din munhälsa är viktig – ta hand om den!
{{form}}
rotfyllning tänder
En rotfyllning (endodontisk behandling) är en tandbehandling för infektioner i tandpulpan, det innersta lagret i dina tänder. Ofta kan du undvika att behöva en rotfyllning genom att ta hand om dina tänder.
Om du har en infekterad tand kan du behöva rotbehandling för att rensa bort infektionen. Du kan ha infekterade tänder utan symtom. När du har symtom kan de omfatta följande:
Innan behandlingen påbörjas kommer din tandläkare eller endodontist att ta röntgenbilder av den drabbade tanden. De kan göra andra tester för att avgöra om tandpulpan är död, infekterad eller inflammerad och bekräfta att du behöver en rotfyllning.
De kan göra följande:
Vid en rotbehandling avlägsnar tandläkaren eller endodontisten den inflammerade pulpan. Därefter rengörs och desinficeras tandens insida och en fyllning placeras på tanden för att täta utrymmet.
1. Din behandlare lägger bedövning för att bedöva den infekterade tanden och det närliggande tandköttet. Om du har tandvårdsrädsla kan din vårdgivare ge dig mediciner för att hjälpa dig att slappna av. Dessa lungnande mediciner som Midazolam kan göra att du känner dig sömnig,trött vilket innebär att du inte kan köra bil direkt efter din behandling.
2. Därefter placerar din tandläkare en tunn, flexibel gummibit över den infekterade tanden och det närliggande tandköttet. Detta är en dental damm som håller tanden torr under behandlingen.
3. De borrar ett litet hål i tandkronan så att de kan komma åt tandpulpan.
4. Sedan använder de små tandläkarinstrument för att avlägsna nerver, blodkärl och vävnader inuti tandpulpan.
5. Efter att ha rensat ut pulpa rengör och desinficerar din leverantör din pulpakammare och rotkanaler.
6. Därefter fylls den tomma pulpakammaren och rotkanalerna med ett flexibelt, gummiaktigt tandmaterial som kallas gutta-percha.
7. Din tandläkare förseglar sedan tanden med en tillfällig tandfyllning. Förseglingen hindrar bakterier från att tränga in i tanden.
8. I det sista steget sätter din tandläkare en tandkrona på den behandlade tanden. Tandkronor skyddar dina tänder och återställer ditt bett - hur dina tänder passar ihop när du biter ihop. Tandkronor tillverkas vanligtvis på beställning, så det kan dröja två eller tre veckor innan detta sista steg sker.
Din tandläkare kan föreslå att du vilar i några minuter innan du lämnar tandläkarkliniken. Det kan ta en timme eller mer innan bedövningen avtar, vilket innebär att din mun och ditt tandkött inte längre är bedövade. Vissa väljer att vila hemma medan det händer medan andra väljer att fortsätta med sin vanliga dagliga rutin.
Vanligtvis kommer du att ha ytterligare två möten så att en leverantör kan förbereda din tand för en tandkrona och sedan placera kronan på din tand.
Rotfyllningar eliminerar tandinfektioner som, om de inte behandlas, kan orsaka allvarliga problem som t.ex:
Infektion som sprider sig till andra tänder.
Skador på käkbenet.
Ibland misslyckas rotbehandlingar eftersom de inte var rätt lösning för din tandinfektion. Om din tand till exempel är mycket skadad kanske en rotfyllning inte löser dina problem. Om din rotfyllning misslyckas kommer din tandläkare att diskutera andra alternativ som :
Vanligtvis tar det mindre än en vecka att återhämta sig efter en rotfyllning. Ring din vårdgivare om din behandlade tand gör ont i mer än en vecka.
Din tand och ditt tandkött går igenom mycket under en rotfyllning. Du kan hjälpa dem att läka genom att:
God munhygien och regelbundna tandläkarkontroller är de bästa sätten att undvika rotfyllning. Genom att borsta tänderna och använda tandtråd blir du av med plack - en klibbig hinna av bakterier som kan orsaka hål i tänderna. Regelbundna tandläkarundersökningar innebär att din tandläkare kan upptäcka hål och andra problem i ett tidigt skede innan de påverkar tandpulpan.
Om du skjuter upp rotbehandlingen ökar risken för att:
Rotbehandling kan vara obehaglig, framför allt när din läkare injicerar bedövning i tandköttet och andra delar av munnen. Din behandlare vill att du ska vara avslappnad under behandlingen, så tveka aldrig att säga till om något gör ont.
Om du är som de flesta andra kommer du att ha mindre ont efter behandlingen eftersom den har eliminerat den infektion som gjorde att tanden gjorde ont. Din tand kan kännas känslig under de första dagarna efter behandlingen. Kontakta dock din vårdgivare omedelbart om du har molande smärta. Bultande smärta kan innebära att det fortfarande finns infekterad pulpa i tanden.
Märker du en stickning i en av dina tänder när du dricker varma eller kalla vätskor? Har du tandvärk som inte vill försvinna? Det kan vara tecken på att du har en infekterad tand och kan behöva rotbehandling. Dessa infektioner läker inte av sig själva, så det är viktigt att du pratar med en tandläkare om du har pågående tandvärk. Om du behöver en rotfyllning kommer din tandläkare eller endodontist att förklara processen så att du vet vad du kan förvänta dig. Du kan undvika att behöva en rotfyllning genom att borsta tänderna efter måltiderna, använda tandtråd dagligen och gå på regelbundna tandläkarkontroller.
Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.
{{form}}
Rökning är en av de största hälsohoten globalt och påverkar nästan alla organ i kroppen. Trots de välkända farorna för lungorna och hjärt-kärlsystemet, är det många som inte inser hur skadligt rökning kan vara för munnen och tänderna. I detta blogginlägg ska vi utforska hur rökning påverkar munhälsan och varför det är viktigt att överväga att sluta röka för att skydda dina tänder och ditt tandkött.Vad är rökning?
En av de mest uppenbara effekterna av rökning är missfärgning av tänderna. Tjära och nikotin i tobaksrök färgar tänderna gula eller bruna över tid. Detta är inte bara ett estetiskt problem utan kan också påverka en persons självförtroende
Rökare lider ofta av kronisk dålig andedräkt (halitos). Kemikalierna i tobaksrök kan orsaka en obehaglig lukt som är svår att bli av med, även med god munhygien
Rökning minskar blodflödet till tandköttet, vilket gör det svårare för kroppen att bekämpa infektioner. Detta leder till tandköttsproblem som tandköttsinflammation (gingivit) och tandlossning (parodontit). Rökare löper högre risk för tandköttsrecession, vilket kan exponera tandrötterna och göra tänderna känsligare.
Rökning påverkar salivproduktionen, vilket kan leda till muntorrhet. Saliv är viktigt för att skydda tänderna mot karies eftersom det neutraliserar syror och sköljer bort matpartiklar. Muntorrhet ökar risken för karies och hål i tänderna.
Tobakens påverkan på blodcirkulationen innebär att rökare har sämre läkningsförmåga i munnen. Detta kan leda till komplikationer efter tandläkarbehandlingar som tandutdragning, implantat och kirurgi.
Rökning kan orsaka förändringar i munslemhinnan, inklusive vita fläckar (leukoplakier) som kan vara förstadier till cancer. Dessutom bidrar rökning till muntorrhet, vilket i sin tur ökar risken för svampinfektioner och karies
Rökning är en av de främsta orsakerna till cancer i munhålan, läpparna och halsen. Rökare löper flera gånger högre risk att utveckla dessa typer av cancer jämfört med icke-rökare.
För att skydda munnen och tänderna från skador orsakade av rökning är det viktigt att vidta följande åtgärder:
Rökning har allvarliga konsekvenser för munhälsan. Missfärgning av tänderna, dålig andedräkt, tandköttsproblem, ökad risk för karies, försämrad läkningsförmåga och en högre risk för cancer i munhålan är bara några av de negativa effekterna. För att skydda dina tänder och ditt tandkött är det viktigt att sluta röka, upprätthålla god munhygien och besöka tandläkaren regelbundet. Att ta hand om din munhälsa är en investering som lönar sig i längden och kan förbättra både ditt leende och din allmänna hälsa.
{{form}}
Snus är en form av tobaksprodukt som är populär i Sverige och andra delar av Skandinavien. Många väljer snus som ett alternativ till rökning, eftersom det anses vara mindre skadligt för lungorna. Men trots dess rykte som ett "säkrare" alternativ, har snus allvarliga konsekvenser för munhälsan, särskilt tänderna. I detta blogginlägg ska vi utforska hur snusning skadar tänderna och varför det är viktigt att vara medveten om dessa risker.
Snus är en fuktig tobaksprodukt som placeras under överläppen. Det innehåller nikotin, vilket är det beroendeframkallande ämnet i tobak, samt en mängd andra kemikalier. Användning av snus kan leda till en rad olika hälsoproblem, särskilt i munhålan.
En av de mest synliga effekterna av snusning är missfärgning av tänderna. Tobak i snus innehåller ämnen som kan färga tänderna gula eller bruna över tid. Detta är ett kosmetiskt problem som kan påverka ens självförtroende och leende.
Snus placeras ofta mot tandköttet, vilket kan leda till irritation och inflammation. Detta kan i sin tur orsaka tandköttsrecession, där tandköttet drar sig tillbaka från tänderna och exponerar tandrötterna. Detta gör tänderna mer känsliga och ökar risken för karies.
Snus innehåller socker och andra ämnen som kan skapa en miljö där bakterier trivs. Dessa bakterier kan leda till karies och hål i tänderna. Dessutom kan tandköttsrecession som orsakas av snus göra det lättare för bakterier att angripa tandrötterna.
Långvarig användning av snus kan leda till allvarligare problem som tandlossning. Tandköttsrecession och inflammation kan försvaga stödstrukturen runt tänderna, vilket i värsta fall kan leda till att tänderna lossnar.
Förutom att skada tänder och tandkött, kan snus även påverka den allmänna munhälsan. Det kan orsaka dålig andedräkt och andra munhygienproblem. Det finns även en ökad risk för cancer i munhålan på grund av de cancerframkallande ämnen som finns i snus.
För att skydda tänderna och munhälsan från skador orsakade av snusning, är det viktigt att vidta följande åtgärder:
Att sluta använda snus är det mest effektiva sättet att förhindra de negativa effekterna på tänderna. Det finns många resurser och stödgrupper som kan hjälpa dig att bryta vanan.
Om du använder snus, är det extra viktigt att upprätthålla en god munhygien. Borsta tänderna minst två gånger om dagen, använd tandtråd och skölj munnen med en antibakteriell munskölj.
Besök tandläkaren regelbundet för att få professionell rengöring och undersökning av dina tänder och tandkött. Tandläkaren kan också ge råd om hur du bäst skyddar din munhälsa.
Använd tandkräm och munskölj som innehåller fluorid för att stärka tandytan och minska risken för karies.
Snusning kan ha allvarliga konsekvenser för dina tänder och din munhälsa. Missfärgning, tandköttsrecession, ökad risk för karies och tandlossning är några av de negativa effekterna. För att skydda dina tänder är det viktigt att överväga att sluta med snus, upprätthålla god munhygien och regelbundet besöka tandläkaren. Ta hand om din munhälsa – det är en investering som lönar sig i längden.
Genom att vara medveten om riskerna och vidta åtgärder för att skydda dina tänder, kan du njuta av ett hälsosamt och strålande leende, fritt från de negativa effekterna av snus.
{{form}}
Tandröntgen kan hjälpa din tandläkare att upptäcka problem med munhälsan, som hål i tänderna och tandköttssjukdomar, innan de förvärras. Det finns många olika typer av tandröntgen, bland annat intraoral (tas inuti munnen) och extraoral (tas utanför munnen). Tandröntgen är en förutsättning för en god munhälsa och ett gott mununderhåll.
Röntgenbilder är inre bilder av dina tänder och käkar. Tandläkare använder röntgen för att undersöka strukturer som de inte kan se under en rutinkontroll, som käkbenet, nerver, bihålor och tandrötter.
Precis som vid röntgen av andra delar av kroppen används elektromagnetisk strålning för att ta bilder av munnen. Strålningen passerar genom mjukvävnaden och skapar bilder av tänder och ben.
Tandröntgen kan vara traditionell (tas med film) eller digital (tas med digitala sensorer och en dator). Digital tandröntgen använder 80-90 % mindre strålning jämfört med traditionella tandröntgenapparater.
Tandröntgen hjälper din tandläkare att diagnostisera ett brett spektrum av munhälsoproblem.
Dentalröntgen visar:
Tandläkare använder också röntgen för att avgöra om du är berättigad till behandlingar som tandimplantat, tandställning eller tandproteser. Röntgenbilder hjälper också tandläkaren att kontrollera läkningen efter vissa ingrepp, t.ex. bentransplantat och rotbehandling.
Innan tandröntgen tas kommer en tekniker att placera ett blyförkläde över din bröstkorg och eventuellt linda en sköldkörtelkrage runt din hals. Detta hjälper till att skydda dig från överdriven strålning.
När det är dags att ta röntgenbilderna får du antingen sitta i en stol eller stå framför en röntgenapparat. En tekniker placerar filmen eller sensorn och trycker sedan på en knapp för att ta röntgenbilden. Det är viktigt att du håller dig så stilla som möjligt under processen.
Det finns olika typer av intraorala röntgenbilder:
Bitewings visar de övre och nedre tänderna i ett område av munnen. Dessa röntgenbilder hjälper din tandläkare att upptäcka karies mellan tänderna eller förändringar som uppstår strax under tandköttskanten.Bitewing-röntgenbilder visar vanligtvis inte tändernas rötter.
En periapikal röntgen visar hela tanden, från kronan till rotspetsen. Denna typ av röntgen hjälper din tandläkare att upptäcka karies, tandköttssjukdomar, benförlust och andra avvikelser i tanden eller det omgivande benet.
Ocklusal röntgen hjälper din tandläkare att upptäcka eventuella problem i munbotten eller munhålan. Dessa bilder är användbara vid diagnostisering av frakturer eller tandlossning eller vid utvärdering av framtändernas rötter. Ocklusala bilder kan också hjälpa till att identifiera cystor, abscesser och käkfrakturer. Barntandläkare kan använda ocklusala röntgenbilder för att utvärdera tänder under utveckling.
Det finns flera olika typer av extraorala röntgenbilder:
En panoramaröntgen visar alla strukturer i munnen på en enda bild, inklusive över- och underkäkens tänder, käkleder, nerver, bihålor och stödben.
En panoramaröntgen gör det möjligt för din tandläkare att få en överblick över eventuella befintliga munhälsoproblem.
En kefalometrisk röntgen visar hela ditt huvud från sidan. Den visar din tandläkare var dina tänder sitter i förhållande till käken.
Ortodontister (tandläkare som är specialiserade på att korrigera bett) använder ofta kefalometriska röntgenbilder för att planera behandlingen.
Tandläkare använder datortomografi (CT) för att ta 3D-röntgenbilder av dina tänder, käkar, leder, nerver och bihålor. Dessa röntgenbilder kan också upptäcka tumörer eller ansiktsfrakturer.
Kirurger använder ofta dentala CT-skanningar för att kontrollera käkbenets höjd, bredd och läge innan tandimplantat sätts in.
Strålningsrisken från en tandröntgen är ganska liten. Faktum är att den mängd strålning du får från en fullständig uppsättning tandröntgenstrålar är jämförbar med den mängd strålning du absorberar från saker som t.ex:
TV-apparater, smartphones och datorer.
Byggnadsmaterial som keramiska golvplattor och bänkskivor i granit.
Bakgrundsstrålning från solen, stjärnor och jorden själv.
I extremt stora doser kan dock röntgenstrålning från tandvården vara skadlig och till och med öka risken för cancer. Därför bör du inte röntga dig oftare än nödvändigt. Din vårdgivare kan hjälpa dig att väga riskerna mot fördelarna med tandröntgen.
Med modern röntgenteknik och en klinik som använder sig av de riktlinjer som finns från Strålskyddsmyndigheten för användning av röntgen kan du känna dig trygg och säker.
De flesta människor med friska tänder och friskt tandkött bör få röntgenbilder tagna en gång var sjätte till 18:e månad. Men om du har tandköttssjukdom, återkommande karies eller andra tidskänsliga munhälsoproblem kan du behöva röntgen oftare.
Som enskild person har du rätt att vägra röntgenundersökningar. Det är dock viktigt att förstå att de flesta tandläkare inte kommer att tillhandahålla tjänster utan dem.
Om du är orolig för strålningsexponering ska du prata med din tandläkare. De kan hjälpa dig att väga för- och nackdelar med att få tandröntgen.
Generellt sett är det säkert att ta röntgenbilder av tänderna när du är gravid eller ammar (chestfeeding). Faktum är att både American Dental Association och American Pregnancy Association har uppgett att tandröntgen utgör liten eller ingen risk för ett foster. Trots detta undviker de flesta tandläkare att ta röntgenbilder under graviditeten om det inte är absolut nödvändigt.
Dental röntgenstrålar är viktiga för korrekt oral hälsa och underhåll. Människor med friska tänder och tandkött behöver vanligtvis nya röntgenbilder varje år. Men du kan behöva mer frekventa röntgenbilder om du är benägen att få hål eller tandköttssjukdom. Fråga din tandläkare hur ofta du bör röntgas för att hålla tänderna och tandköttet friska.
{{form}}
En tandutdragning är ett tandläkaringrepp som innebär att tanden tas ut helt ur tandfästet. Ibland kallas detta för att "dra ut" en tand.
Vårdgivare föredrar att spara naturliga tänder när det är möjligt. Men ibland räcker inte andra restaureringsmetoder - som tandfyllningar eller tandkronor - till. Om tanden har skadats så allvarligt att den inte längre går att reparera kan det vara nödvändigt att dra ut den. Din tandläkare kan rekommendera tandutdragning om du har:
Tandläkare och vissa tandläkarspecialister - t.ex. käkkirurger och parodontologer - kan utföra tandutdragningar. Allmäntandläkare utför många extraktioner, men mer komplicerade fall hänvisas vanligtvis till käkkirurger eller parodontologer.
Din tandläkare kommer att bedöma den drabbade tanden och det omgivande tandköttet. Tandläkaren kommer också att ta röntgenbilder för att kontrollera bentätheten och fastställa skadans omfattning. Var noga med att berätta för din tandläkare om alla mediciner, vitaminer eller kosttillskott som du tar. När all information har samlats in kommer behandlings- och sederingsalternativ att diskuteras med dig i detalj.
Först ges lokalbedövning för att bedöva den drabbade tanden och den omgivande tandköttsvävnaden. Med hjälp av specialiserade tandläkarinstrument lossar din tandläkare försiktigt tanden och lyfter den försiktigt ur tandfästet. Ibland kan tandläkaren behöva göra snitt i tandköttet för att komma åt tanden - särskilt om tanden är kraftigt kariesangripen eller har lossnat vid tandköttskanten. När tanden har tagits bort rengörs och desinficeras tandfickan. I vissa fall kan tandläkaren också göra en benplastik som hjälper till att förhindra benförlust i käken. Slutligen kan stygn placeras för att hjälpa till att främja läkning.
När ingreppet är klart kommer din tandläkare att placera en bit gasväv över området och be dig att stänga till med ett fast, stadigt tryck. Detta hjälper till att bromsa blödningen så att en blodpropp kan bildas. (Koagulering är en normal del av läkningen. Det främjar läkning och minskar risken för torra socklar). Du tar bort gasbindan när blödningen har avtagit tillräckligt. Du kan fortsätta att ha lätt blödning under de första 24 timmarna.
Tandutdragning erbjuder ett antal fördelar. Viktigast av allt är att den minskar skadliga bakterier som kan skada dina tänder och ditt tandkött. Obehandlad kan en kariesangripen eller skadad tand förstöra ditt leende och orsaka en dominoeffekt av problem. Genom att ta bort den drabbade tanden får du den bästa chansen till optimal munhälsa. Dessutom kan en tandutdragning hjälpa till att lindra tandvärk nästan omedelbart - särskilt om din tand var allvarligt trasig eller infekterad.
Som alla kirurgiska ingrepp medför tandutdragning en liten risk för komplikationer. Dessa kan inkludera:
Normala biverkningar efter tandutdragning är blödning, svullnad och obehag. Din tandläkare kommer att ge instruktioner om hur du framgångsrikt hanterar din läkning.
Det beror på hur komplicerat ditt fall är. De flesta människor känner sig dock tillbaka till det normala på bara några dagar. Även om du kan återgå till rutinaktiviteter inom 48 till 72 timmar, tar det vanligtvis flera veckor för käkbenet att läka helt. Om du planerar att ersätta tanden med ett tandimplantat måste du därför vänta några månader för att få möjlighet till fullständig återhämtning.
Efter tandutdragningen kommer din tandläkare att ge dig en detaljerad lista med postoperativa instruktioner. Här följer några allmänna riktlinjer för en snabb återhämtning:
Undvik hård och krispig mat under de första dagarna. Fyll på kylskåpet och skafferiet med mjuka livsmedel som ris, pasta, ägg, yoghurt och äppelmos. Du bör också undvika att dricka genom sugrör, eftersom det kan lossa blodproppar och orsaka torra uttag.
De flesta kan återgå till arbete eller skola inom en dag eller två. Om du har ett jobb som kräver många lyft eller fysiskt arbete kan du behöva ta ledigt några dagar till.
Varje gång du får tandvärk eller tandsmärta är det viktigt att du bokar tid hos din tandläkare. De kan hjälpa till att fastställa orsaken och utforma en personlig behandlingsplan.
Om du redan har haft en tandutdragning, ring din tandläkare om du utvecklar en feber 38 grader Celsius eller högre, dränering (pus) runt extraktionsstället eller svår smärta som inte förbättras med medicinering.
Det är aldrig kul att höra att du behöver ha en tand utdragen. Men ibland är en tandutdragning det bästa sättet att eliminera infektion och få dig tillbaka på rätt spår till ett hälsosamt leende och liv. Om din tandläkare rekommenderar en extraktion, se till att diskutera ersättningsalternativ med dem också. Tandersättningar som tandimplantat, tandbroar eller delproteser kan återställa utseende, funktion och den allmänna munhälsan.
{{form}}
Tandställning räls kan korrigera ett stort antal tandproblem, inklusive sneda, glappande, roterade eller trånga tänder. Det finns flera olika typer av tandställning, bland annat traditionell metalltandställning, keramisk tandställning och genomskinlig tandställning som Invisalign® behandling. Tandställning förbättrar ditt leendes hälsa, funktion och utseende.
Tandställning rätar ut dina tänder och korrigerar ett brett spektrum av ortodontist problem, till exempel:
I de flesta fall är det tandregleringsspecialister som sätter in en tandställning. Men vissa allmäntandläkare erbjuder också detta.
Tandställningen använder ett milt, konstant tryck för att flytta dina tänder till rätt position över tid. Exakt hur detta sker beror på vilken typ av tandställning du väljer.
Det finns flera olika typer av tandställning. Vilken typ som är bäst för dig beror på några faktorer, bland annat vilken typ av problem du har, hur allvarligt ditt tillstånd är och dina personliga preferenser.
Clear aligners kallas ibland för "osynlig tandställning" och är ett alternativ till tandställning. I stället för fästen och trådar används en serie skräddarsydda skenor för att räta ut tänderna över tid. Populära varumärken är bland annat Invisalign® och ClearCorrect®.
Med en Invisalign behandling använder du varje skena i ungefär två veckor. Sedan byter du ut skenorna mot nästa uppsättning i serien. Till skillnad från tandställningar i metall är Invisalign behandlingen avtagbar. Men du måste ha dem på dig minst 22 timmar varje dag. Du ska bara ta ut dina skenor för att äta, dricka och borsta tänderna.
När du tänker på tandställning är det kanske traditionell metalltandställning du föreställer dig. Metallskenor använder band, fästen och trådar av rostfritt stål för att försiktigt flytta dina tänder över tid.
Tandläkaren eller ortodontisten fäster (limmar) ett fäste på varje tand och placerar sedan en tunn, flexibel båge över fästena. Små elastiska band som kallas ligaturer håller tråden stadigt på plats.
En tandställning av metall syns när du ler. Du kan välja genomskinliga eller tandfärgade ligaturer för att göra din tandställning mindre synlig. Eller om du känner dig festlig kan du välja färgglada ligaturer.
Keramiska tandställningar - ibland kallade genomskinliga tandställningar - fungerar på samma sätt som tandställningar i metall. Den stora skillnaden är att fästena, trådarna och ligaturerna är tandfärgade, så att de smälter in i ditt leende. Keramiska tandställningar är fortfarande synliga, men de är mindre märkbara. En nackdel med keramiska tandställningar är att de är mer ömtåliga än metallställningar, så det är större risk att de går sönder.
Linguala hängslen liknar traditionella hängslen. Men de sitter på baksidan av tänderna istället för på framsidan. De flesta som väljer lingual tandställning gör det för att de inte vill att andra ska kunna se att de har tandställning.
Självligerande tandställning ser ut som traditionell metalltandställning. Den största skillnaden är att i stället för ligaturer (små elastiska band) använder självligerande tandställning ett inbyggt system för att hålla bågen på plats.
Du är aldrig för gammal för tandreglering. Med det sagt är den bästa tiden för tandställning i allmänhet mellan 9 och 14 års ålder. Vid den här tidpunkten är dina käkar och ansiktsben mer formbara (flexibla) eftersom de fortfarande utvecklas. En tandställning för vuxna är lika effektiv, men det kan ta lite längre tid att uppnå önskat resultat.
Hur lång tid tar det för en tandställning att verka?
Svaret på den här frågan är olika för alla. I genomsnitt tar en behandling med tandställning ungefär två år att slutföra. Men det beror på hur allvarlig snedställningen är. Vissa människor avslutar behandlingen på mindre än 12 månader. Andra kan behöva så lång tid som tre år.
Den mest uppenbara fördelen med tandställning är ett rakare och vackrare leende. Men tandställning kan också:
Det finns några milda, förväntade biverkningar av tandställning, bland annat:
Du kommer sannolikt att ha obehag i några dagar efter att du har fått din tandställning. Vissa människor upplever också ömhet efter rutinmässig åtdragning. Men i allmänhet bör din tandställning inte göra ont.
För att lindra obehag efter dina tandregleringsbesök kan du ta paracetamol (Tylenol®). Det är bäst att undvika ibuprofen (Advil®) och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Forskning visar att NSAID blockerar prostaglandiner - hormonliknande ämnen som hjälper till med läkning. Som ett resultat kan NSAID faktiskt avbryta tandförflyttningsprocessen.
Korrekt munhygien är ännu viktigare när du bär tandställning. Plack och tandsten kan byggas upp runt dina fästen och trådar, vilket kan leda till hål och tandköttsinflammation.
Din tandläkare eller ortodontist kommer att ge dig en detaljerad lista med instruktioner för hur du ska ta hand om din tandställning. Men här är några allmänna riktlinjer:
När du har fått din tandställning bör du hålla dig till mjuk mat i några dagar. Bra alternativ inkluderar:
När obehaget har försvunnit kan du börja lägga till andra livsmedel i din kost.
Du bör undvika vissa hårda och klibbiga livsmedel under hela den tid du har tandställning. Detta inkluderar nötter, karameller och krispiga frukter och grönsaker.
Alla som använder tandställning måste ha en tandställning när de är klara med behandlingen. En tandställning förhindrar att tänderna flyttar sig tillbaka till sina gamla positioner. Det finns många olika typer av retainers. Din tandläkare eller ortodontist kan hjälpa dig att välja en som passar dig.
Ring din vårdgivare om du har:
Invisalign vs. tandställning: Vilket alternativ är rätt för mig?
Det här är något som bara din tandläkare eller ortodontist kan berätta för dig. Men i allmänhet kan Invisalign korrigera de flesta milda till måttliga tandregleringsproblem. Om ditt fall är allvarligt kan traditionell tandställning vara mer lämpligt.
Ja, det finns flera produkter på marknaden som gör det enklare att använda tandtråd med tandställning, t.ex:
Fråga din tandläkare eller ortodontist om produktrekommendationer.
Ja, du kan tugga sockerfritt tuggummi. Tandställningar förbättrar inte bara ditt leende, utan de förbättrar också oral hälsa och funktion. Idag finns det många ortodontiska alternativ tillgängliga. Din tandläkare eller ortodontist kan hjälpa dig att bestämma vilken som fungerar bäst för dig. Tandställning är en investering som kan ge dig ett friskt och vackert leende i många år framöver.
{{form}}
Ett underbett uppstår när dina nedre tänder sträcker sig längre än dina övre framtänder. Lindriga fall behöver kanske inte behandlas. Ett mer allvarligt underbett kan leda till käksmärtor och tandproblem som karies och tandköttssjukdomar. Du kan minska risken för att ditt barn utvecklar ett underbett genom att begränsa tumsugning och napp efter 3 års ålder.
Ett underbett är ett tandtillstånd som innebär att de nedre framtänderna sticker ut utanför de övre framtänderna. Det kan inträffa om underkäken sträcker sig längre än överkäken. Ett underbett är en bettfel. Malocklusion är ett ord som vårdgivare använder för att beskriva felställda tänder.
Om dina tänder är i linje ska framtänderna sträcka sig något längre än de nedre framtänderna. Den här positionen gör att molarerna (de bakre tänderna) i över- och underkäken möts när du stänger munnen.
Du kanske inte märker av problemen om du har ett milt underbett. I allvarligare fall kan felställningen påverka ditt utseende och orsaka symtom.
Omkring 5-10 % av alla människor har ett underbett. Detta inkluderar personer med ett lätt underbett som inte behöver behandling och personer med en mer märkbar felställning som behöver det.
Ett milt underbett behöver inte orsaka några problem. Ett kraftigt underbett kan leda till att käken sticker ut märkbart.
Felställningen kan orsaka symtom, bland annat:
Med tiden kan ett underbett leda till ytterligare problem, t.ex:
Din underkäke kan vara större än din överkäke, eller så kan din överkäke vara underutvecklad. Ibland beror ett underbett på tändernas placering snarare än på käkens storlek eller placering. Oavsett anatomin är det mer sannolikt att du har ett underbett om någon i din familj också har ett underbett. Vissa beteenden och tillstånd kan också spela en roll.
Din tandläkare kommer att utföra en fysisk undersökning. De kan ta tandröntgenbilder för att hitta de exakta ställena där dina tänder är felställda.
Beroende på hur allvarligt ditt underbett är kan du behöva träffa en ortodontist eller en käkkirurg. En ortodontist specialiserar sig på att justera bettet och räta ut tänderna. En käkkirurg utför kirurgiska ingrepp i munhålan, t.ex. tänder och käke.
Det är bäst att behandlas i barndomen, mellan 7 och 10 års ålder, när käkbenen fortfarande utvecklas. Det är mycket lättare att ändra benstrukturen vid den tidpunkten utan kirurgi.
Behandlingsalternativen beror på hur allvarligt ditt underbett är och på din ålder. Generellt sett är behandlingar som gradvis förändrar benstrukturen vanligare hos barn och tonåringar, vars skelett fortfarande växer. Vuxna behöver ofta opereras.
En tandställning sätts fast på tänderna och flyttar dem gradvis till rätt position. Du kan behöva tandställning på alla dina tänder eller bara på de tänder som påverkas av ditt underbett. Vissa tandställningar är genomskinliga och smälter in naturligt i ditt utseende. Efteråt kan du behöva bära en tandställning. Retainern håller tänderna på plats efter att du har tagit bort tandställningen.
En vårdgivare kan behöva ta bort tänder om för många tänder (trånga tänder) bidrar till ditt underbett. Du kan behöva få tänder borttagna innan du får tandställning. Detta skapar mer utrymme för din vårdgivare att placera dina återstående tänder på rätt sätt.
Barn vars ben fortfarande håller på att bildas kan ha nytta av hjälpmedel som gradvis anpassar deras bett. Ditt barn kan behöva bära dessa anordningar i flera veckor eller månader för att korrigera ett underbett. Gomspaltutvidgare passar in i barnets gomtak och breddar gradvis överkäken så att den blir mer i linje med underkäken.
En hakmössa är en huvudbonad med hakband som förhindrar att barnets käke skjuter fram. Huvudbonader med omvänd dragning fästs på barnets överkäke och drar den framåt.
Kirurgi för att korrigera felställningar i käken är vanligare hos vuxna än hos barn. Du kan behöva rekonstruktiv kirurgi för att rätta till ditt bett om andra, mindre invasiva alternativ inte har fungerat och ditt underbett är allvarligt.
Du kan inte förebygga underbett som beror på genetik. Men föräldrar och vårdgivare kan begränsa vissa beteenden som kan leda till att ett barn utvecklar ett underbett.
Prognosen är god. Om ditt underbett är lindrigt kanske du inte märker av det eller behöver behandling. Även om det är allvarligt är ett underbett oftast ett tillstånd som går att korrigera. Det kräver vanligtvis ingen operation om det behandlas i barndomen.
Det kan det bli, särskilt om ett underbett i barndomen inte åtgärdas förrän i vuxen ålder. Vid den tidpunkten hårdnar käkbenen och underbettet kan bli mer uttalat.
Beroende på hur allvarligt ditt underbett är kan snedställningen leda till obehagliga symtom som käksmärta och svårigheter att äta och tala. Det kan öka risken för tandproblem och tillstånd som TMJ-sjukdomar. Beroende på hur allvarligt det är kan ett underbett göra dig självmedveten om ditt utseende. Fråga din tandläkare om de rekommenderar behandling för ditt underbett.
Korrekt munhygien är viktigt för alla, men det är särskilt viktigt med ett underbett. Felinställda tänder kan skapa svåråtkomliga ställen som är lätta att missa när man borstar tänderna. De skapar "gömställen" och fickor för bakterier.
Minska risken för infektioner genom att borsta tänderna minst två gånger om dagen och se till att borsta på alla ställen där bakterier kan gömma sig. Använd tandtråd dagligen. Besök din tandläkare varje år och oftare om du har svårigheter att hålla rent tänderna.
Följ tandläkarens eller tandregleringsspecialistens råd om huruvida du eller ditt barn ska använda ett munskydd (nattskydd) på natten. Ett nattskydd hjälper till att förhindra de skadliga effekterna av tandgnissling (bruxism), som orsakar skador under sömnen.
Om du har ett underbett kan det vara bra att fråga din vårdgivare:
Regelbundna besök hos tandläkaren är viktigt för din munhälsa. Detta inkluderar ditt bett. En snedställning av tänderna kan öka risken för infektioner och smärtsamma symtom, t.ex. de som är vanliga vid käkledsbesvär. Om du är vuxen och har underbett, fråga din tandläkare om han eller hon rekommenderar behandling. Om du är förälder eller vårdgivare, boka en tandläkartid inom barnets första år och missa inte regelbundna besök. Om du upptäcker och korrigerar felställningar tidigt kan du förhindra att ditt barn behöver uppleva jobbiga symtomen på underbett.
{{form}}
Överbett innebär en vertikal felställning av dina tänder. Det inträffar när dina övre tänder överlappar dina nedre tänder mer än de borde. Obehandlat kan överbett orsaka munhälsoproblem som käksmärta, tanderosion och tandköttssjukdom. Behandlingsalternativen omfattar tandreglering och oral kirurgi.
Överbett är när dina övre tänder överlappar dina nedre tänder mer än de borde. Det skiljer sig från underbett.
Vad är ett överbett? Ett överbett är en typ av ocklusion ("dåligt bett"). Det uppstår när dina övre tänder överlappar dina nedre tänder mer än de borde.
Ett litet överbett är normalt. Det är faktiskt nödvändigt för god hälsa och funktion. Men om dina övre tänder överlappar dina nedre tänder mer än 2 till 4 millimeter är det ett överbett - och det kan orsaka käksmärta, tandslitage och andra orala hälsotillstånd.
Det främsta symtomet på ett överbett är att de övre framtänderna överlappar de nedre framtänderna mer än de borde. Ett kraftigt överbett är mer märkbart än ett mindre överbett. Men denna typ av malocklusion kan påverka mer än bara ditt utseende.
Överbett kan också resultera i:
I vissa fall är bettfel genetiskt betingad (går i arv i familjen). Genetiska egenskaper, som käkens form, kan påverka tändernas placering.
Andra orsaker till överbett är bl.a:
Vanligtvis är din tandläkare den vårdgivare som först märker ett överbett under en fysisk undersökning. De kan ta tandröntgenbilder för att ytterligare undersöka hur dina tänder ligger i linje.
Tandläkaren kan remittera dig till en tandregleringsspecialist. En ortodontist är en tandläkare som är specialiserad på tand- och käk-inställning.
Alla som har ett överbett kan få behandling. Men vilken typ av behandling du behöver beror på flera faktorer, bland annat hur allvarligt överbettet är och din ålder. Behandlingen av överbett varierar mellan barn och vuxna.
Nästan alla kan ha någon nytta av tandreglering. Men vissa människor behöver behandling mer än andra. Många söker tandreglering för att de vill förbättra utseendet på sitt leende. Men utöver de kosmetiska fördelarna ger tandreglering förbättrad tugg-funktion och bättre munhälsa.
Eftersom barn fortfarande växer är deras skelett mjukare och tänderna rör sig lättare. Därför kan tandläkare ofta åtgärda överbett hos barn med enklare tandreglering
Vuxna har fortfarande nytta av tandreglering - och i vissa fall kan tandreglering vara allt du behöver. Men vissa allvarliga fall kräver korrigerande käkkirurgi utöver tandställning.
Vissa människor föds med ett överbett. Det kan man inte förhindra. Men det finns saker du kan göra för att minska sannolikheten för att ditt barn ska utveckla ett överbett under de tidiga stadierna av livet:
Undvik traditionella pipmuggar. Enligt "American Dental Association" (ADA) kan pipmuggar med spillsäkra ventiler orsaka problem med tandutvecklingen. Traditionella pipmuggar kräver sugning, och vissa barn suger vanemässigt på pipen under långa perioder, vilket leder till bettfel. Överväg i stället en 360-graders pipmugg som förhindrar spill och gör att ditt barn kan dricka från sidan precis som en traditionell vuxenmugg.
Håll ett öga på tumsugning och användning av napp. Det är naturligt för barn att lugna sig själva på dessa sätt. Men när de blir äldre kan dessa vanor ha en negativ inverkan på den orala utvecklingen. Avråd från att suga på tummen och använda napp från 3 års ålder. Ditt barns tandläkare eller barnläkare kan ge dig rekommendationer för att hjälpa till med detta.
Ta ditt barn till tandläkaren regelbundet. Ditt barn bör få sitt första tandläkarbesök vid 1 års ålder eller när den första tanden kommer. På så sätt kan tandläkaren upptäcka eventuella problem med munhälsan i ett tidigt skede.
Det beror på dina övergripande mål. Om du har levt med ett överbett och är redo att korrigera det ska du boka tid hos en tandläkare idag. De kan tala om för dig hur allvarligt ditt överbett är och om du behöver behandling.
Om du har ett överbett men inte är redo för behandling finns det saker du kan göra för att minska risken för komplikationer under tiden:
Du bör besöka din tandläkare var varje år eller med en frekvens som vi rekommenderar. Under dessa besök kan vi hålla ett öga på din munhälsa. Om ditt överbett påverkar dina tänders hälsa eller funktion kommer vi att rekommendera behandling.
Om du märker några nya symtom mellan besöken är det viktigt att du meddelar din tandläkare. Detta inkluderar smärta, infektion eller tandrörlighet. Dessa saker kan inte vänta till nästa rutinmässiga rengöring.
Om du har ett överbett finns det några frågor som du kanske vill ställa till din tandläkare:
Om det inte är allvarligt kanske du inte ens vet att du har ett överbett - när dina övre tänder överlappar dina nedre tänder mer än de borde. Och inte alla med ett överbett behöver behandling. Men om din tandläkare använder den här termen, fråga hur det påverkar din munhälsa. Om du behandlar det förr snarare än senare kan du minska risken för ytterligare problem.
Tveka inte höra av dig till oss på Tandcentrum för att få din tandreglering. Vi hjälper alla patienter med både stora och små bettfel. Boka tid för konsultation via hemsidan.
{{form}}