En tandutdragning är ett tandläkaringrepp som innebär att tanden tas ut helt ur tandfästet. Ibland kallas detta för att "dra ut" en tand.
Vårdgivare föredrar att spara naturliga tänder när det är möjligt. Men ibland räcker inte andra restaureringsmetoder - som tandfyllningar eller tandkronor - till. Om tanden har skadats så allvarligt att den inte längre går att reparera kan det vara nödvändigt att dra ut den. Din tandläkare kan rekommendera tandutdragning om du har:
Tandläkare och vissa tandläkarspecialister - t.ex. käkkirurger och parodontologer - kan utföra tandutdragningar. Allmäntandläkare utför många extraktioner, men mer komplicerade fall hänvisas vanligtvis till käkkirurger eller parodontologer.
Din tandläkare kommer att bedöma den drabbade tanden och det omgivande tandköttet. Tandläkaren kommer också att ta röntgenbilder för att kontrollera bentätheten och fastställa skadans omfattning. Var noga med att berätta för din tandläkare om alla mediciner, vitaminer eller kosttillskott som du tar. När all information har samlats in kommer behandlings- och sederingsalternativ att diskuteras med dig i detalj.
Först ges lokalbedövning för att bedöva den drabbade tanden och den omgivande tandköttsvävnaden. Med hjälp av specialiserade tandläkarinstrument lossar din tandläkare försiktigt tanden och lyfter den försiktigt ur tandfästet. Ibland kan tandläkaren behöva göra snitt i tandköttet för att komma åt tanden - särskilt om tanden är kraftigt kariesangripen eller har lossnat vid tandköttskanten. När tanden har tagits bort rengörs och desinficeras tandfickan. I vissa fall kan tandläkaren också göra en benplastik som hjälper till att förhindra benförlust i käken. Slutligen kan stygn placeras för att hjälpa till att främja läkning.
När ingreppet är klart kommer din tandläkare att placera en bit gasväv över området och be dig att stänga till med ett fast, stadigt tryck. Detta hjälper till att bromsa blödningen så att en blodpropp kan bildas. (Koagulering är en normal del av läkningen. Det främjar läkning och minskar risken för torra socklar). Du tar bort gasbindan när blödningen har avtagit tillräckligt. Du kan fortsätta att ha lätt blödning under de första 24 timmarna.
Tandutdragning erbjuder ett antal fördelar. Viktigast av allt är att den minskar skadliga bakterier som kan skada dina tänder och ditt tandkött. Obehandlad kan en kariesangripen eller skadad tand förstöra ditt leende och orsaka en dominoeffekt av problem. Genom att ta bort den drabbade tanden får du den bästa chansen till optimal munhälsa. Dessutom kan en tandutdragning hjälpa till att lindra tandvärk nästan omedelbart - särskilt om din tand var allvarligt trasig eller infekterad.
Som alla kirurgiska ingrepp medför tandutdragning en liten risk för komplikationer. Dessa kan inkludera:
Normala biverkningar efter tandutdragning är blödning, svullnad och obehag. Din tandläkare kommer att ge instruktioner om hur du framgångsrikt hanterar din läkning.
Det beror på hur komplicerat ditt fall är. De flesta människor känner sig dock tillbaka till det normala på bara några dagar. Även om du kan återgå till rutinaktiviteter inom 48 till 72 timmar, tar det vanligtvis flera veckor för käkbenet att läka helt. Om du planerar att ersätta tanden med ett tandimplantat måste du därför vänta några månader för att få möjlighet till fullständig återhämtning.
Efter tandutdragningen kommer din tandläkare att ge dig en detaljerad lista med postoperativa instruktioner. Här följer några allmänna riktlinjer för en snabb återhämtning:
Undvik hård och krispig mat under de första dagarna. Fyll på kylskåpet och skafferiet med mjuka livsmedel som ris, pasta, ägg, yoghurt och äppelmos. Du bör också undvika att dricka genom sugrör, eftersom det kan lossa blodproppar och orsaka torra uttag.
De flesta kan återgå till arbete eller skola inom en dag eller två. Om du har ett jobb som kräver många lyft eller fysiskt arbete kan du behöva ta ledigt några dagar till.
Varje gång du får tandvärk eller tandsmärta är det viktigt att du bokar tid hos din tandläkare. De kan hjälpa till att fastställa orsaken och utforma en personlig behandlingsplan.
Om du redan har haft en tandutdragning, ring din tandläkare om du utvecklar en feber 38 grader Celsius eller högre, dränering (pus) runt extraktionsstället eller svår smärta som inte förbättras med medicinering.
Det är aldrig kul att höra att du behöver ha en tand utdragen. Men ibland är en tandutdragning det bästa sättet att eliminera infektion och få dig tillbaka på rätt spår till ett hälsosamt leende och liv. Om din tandläkare rekommenderar en extraktion, se till att diskutera ersättningsalternativ med dem också. Tandersättningar som tandimplantat, tandbroar eller delproteser kan återställa utseende, funktion och den allmänna munhälsan.
{{form}}
Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.