Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Borttagning av tandsten

Tandsten är en förkalkning som uppstår när bakterier hamnar i kontakt med salivet.

Hos oss på Tandcentrum har vi legitimerade tandhygienister som använder sig av specialanpassade verktyg och instrument. Med dessa kan de hjälpa dig att ta bort tandsten och rengöra tänderna på ett skonsamt sätt.

Allt du behöver veta om tandsten

Vad är tandsten och vad orsakas den av?

Tandsten sitter oftast mellan tänderna där det är svårt att göra rent. Det bästa sättet för att undvika tandsten är att använda sig av mellanrumsborstar och tandtråd en gång om dagen och att borsta tänderna noggrant morgon och kväll.

Tandsten är ett väldigt vanligt förekommande problem. Ligger det kvar över längre tid blir tandköttet inflammerat och man börjar få blödningar i tandköttet när man borstar tänderna och använder tandtråd.

Om tandköttsinflammationen inte behandlas drar sig det friska närliggande vävnader kring tänderna bort från den aktiva inflammationen. Vilket gör att stödet för tänderna minskar. På så sätt blir tänderna rörliga och det man tillslut kallar för tandlossning.

Tandsten är problem för de flesta patienter. Vilket är en förkalkning som uppstår när bakterier hamnar i kontakt med salivet. Mineraler bildas runt tändernas ytor vilket kallas för tandsten. Desto högre salivflöde man har desto lättare får man tandsten. Som nämnt tidigare är det viktigt att tandsten tas bort regelbundet för att minska orsaken till inflammation i tandköttet vilket kan leda till tandlossning om det går obehandlat.

I samband med tandsten borttagningen blir även tänderna något vitare vilket uppskattas men framförallt hjälper det dig att upprätthålla en god munhälsa.

Boka tid nu

Kampanjundersökning för nya patienter endast 499:-

Behandling av tandsten

Tänk på att tänderna kan ila efter tandstensborttagning och att man bör avstå från mat och dryck direkt efter besöket. Efter tandsten borttagningen ingår en polering av tänderna vid varje hygienist besöken.

Vid omfattande inflammation och djupa tandköttsfickor där tandsten ligger under tandköttskanten kan det behövas bedövning vid behandlingen då det kan göra ont om tandhygienisten ska kunna göra rent ordentligt. Bedövningen håller i sig i ett par timmar och det kan vara bra att vara försiktig så man inte biter sig i kinden eller tungan.

För patienter med blodförtunnande medicinering kontrolleras blödningen efter behandling. Tar du läkemedel som exempelvis Waran kontrolleras dina värden innan påbörjad behandling. INR värde bör vara under 3 och provet måste tas max 48h innan besöket. Detta sköter patienten med sin vårdcentral.

I vissa fall varar blödningen längre och ibland kan även blödningen öka, då är det viktigt att du kontaktar oss på kliniken. Ifall vi har stängt hänvisar vi till Sjukvårdsupplysningen 1177.

Det är vanligt att man känner sig öm och ökad känslighet i tandköttet efter tandstensborttagning. Oftast försvinner dessa besvär inom en vecka. Det går bra att ta receptfria smärtstillande för att lindra eventuella besvär. Vi rekommenderar nästan alltid att skölja med fluorskölj.

Det är vanligt att man upplever ömhet och känslighet i tandköttet direkt efter behandling, men i normala fall försvinner besvären inom en vecka. Upplever du ihållande ilningar kan det hjälpa att skölja med fluor munskölj.

Behandling – steg för steg

  • Efter den initiala undersökningen och planering av din individuella behandlingsplan påbörjas behandling. Vi använder oss av mekaniska instrument samt ultraljud för att ta bort tandstenen och rengöringen av de djupa fickorna. Ultraljudet är ett maskinellt verktyg som består av en spets som vibrerar. Tandstenen lossnar och djupa fickor görs rent med hjälp av dessa vibrationer. Ilar det under behandlingen kan du be om att få bedövning.
  • Därefter gör vi en utvärdering och går igenom ytorna längs med tänderna med handinstrument för att validera utfört arbete och komma åt tandsten som sitter väldigt svåråtkomligt.
  • Avslutningsvis poleras samtliga tänder med en poleringspasta – Denna behandling ger en väldigt fräsch känsla i munnen.
  • Samtidigt som behandlingen pågår får du information och instruktioner om hur du fortsättningsvis bibehåller en bra munhygien. Vi samarbetar med dig som patient och erbjuder dig stödbehandling vid behov.
  • För att kunna behålla en god munhälsa går tandhygienisten igenom vilken mellanrumsborste, tandtråd och tandkräm som passar just dig för att förenkla rengöringen hemma.

Ilningar i tänderna efter borttagning av tandsten

Efter en behandling där man tagit bort mycket tandsten är det vanligt att få ilningar i tänderna efter borttagning av tandsten. Detta beror på olika faktorer. När vi tar bort tandsten och tänderna börjar ila har tandstenen agerat som ett skydd eller barriär för tandytan. Efter att man tagit bort tandstenen har denna yta blivit blottad i munhålan. Detta gör att kalla och varma drycker och mat kan göra att det ilar i tänderna efter borttagning av tandsten. En annan anledning till att man kan få ilningar i tänderna efter borttagning av tandsten är att tandköttet haft en aktiv inflammation under tiden tandstenen varit där. Detta har lett till att tandköttet sjunkit och blottat en större del av tandytan och ibland även rotytan. Rotytan är betydligt känsligare än själva emaljen på kronan vilket gör att det lättare kan ila i tänderna efter borttagning av tandsten. Detta är ganska vanligt men det är viktigt att man behandlar ilningar i tänderna efter borttagningen av tandsten. Det är viktigt att du sköljer med fluor-skölj och munskölj som stärker tänderna och ser till att du använder en tandkräm som är mot ilningar i tänderna. Prata med våra tandläkare och tandhygienister för att få bra vård mot ilningar i tänderna efter borttagning av tandsten.

Ont efter tandstensborttagning

Det är vanligt att man får ont efter tandstensborttagning och att det ilar i tänderna efter borttagning av tandsten. Har tandstenen legat mot tänderna under en lång tid är det större risk att det gör ont efter tandstensborttagningen. Därför är det viktigt att man går regelbundet till tandläkaren och tandhygienisten för att man det inte hinner bildas mycket tandsten som skapar en inflammation i tandköttet.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

När ska jag kontakta min tandläkare angående inflammerat tandkött?

Kontakta din tandläkare om du upplever symtom på inflammerat tandkött, som rodnad, svullnad eller blödning vid tandborstning, för att få en undersökning och rådgivning. Speciellt ifall du är medveten om att du inte har haft bra rutiner kring munvård hemma. Vänta inte för länge med att boka din tid för rengöring. Se till att gå till tandläkaren och tandhygienisten minst en gång om året.

Hur kan jag förebygga inflammerat tandkött?

För att förebygga inflammerat tandkött är det viktigt att borsta tänderna regelbundet, använda mellanrumsrengöring dagligen, undvika tobaksprodukter och gå regelbundet till tandläkaren & tandhygienist för undersökningar och rengöringar.

Hur behandlas inflammerat tandkött?

Behandling av inflammerat tandkött kan inkludera förbättrad munhygien, professionell rengöring och, i svårare fall, djup tandköttsrengöring. Det krävs många gånger flera besök för att tandköttsinflammationen ska lägga sig helt. Vänta inte för länge med att boka tid för rengöring av tänderna.

Kan inflammerat tandkött leda till allvarligare tandproblem?

Ja, obehandlad gingivit kan utvecklas till parodontit, vilket kan leda till tandlossning och förlust av tänder. Därför är det viktigt att du inte går och väntar med behandling tills det börjar göra väldigt ont. Det är viktigt att man går till tandläkare på kontinuerliga besök årligen för att se hur tänder och tandkött mår.

Vad orsakar inflammerat tandkött?

Orsaker till inflammerat tandkött kan vara dålig munhygien, rökning, hormonella förändringar och genetiska faktorer. Inflammerat tandkött kallas även för gingivit.

Vad är symtomen på inflammerat tandkött?

Symtom på inflammerat tandkött inkluderar rodnad, svullnad och blödning vid tandborstning eller mellanrumsrengöring.

Vad är inflammerat tandkött?

Inflammerat tandkött, även känt som gingivit, är en vanlig tandköttsinflammation som orsakas av plack längs tandköttet. Oftast känner man igen det som blödande tandkött.

Var kan jag få akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn?

Du kan få akut tandvård på våra tandläkarmottagningar som erbjuder akutbehandling i Karlstad och Kristinehamn, receptionen hjälper dig boka in en tid så snart som möjligt, oftast samma dag.

När bör jag söka akut tandvård?

Du bör söka akut tandvård om du upplever tandvärk, tandskador eller andra akuta tandproblem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Boka tid online eller via telefon på hemsidan.

Varför är det viktigt med rengöring av tänderna hos en tandhygienist?

Att regelbundet rengöra tänderna är viktigt för att bibehålla god munhälsa. Utan rengöring kan plack och tandsten byggas upp och orsaka problem som karies, tandköttsproblem, dålig andedräkt och tandlossning. Regelbunden rengöring hjälper till att hålla ditt leende friskt och fräscht

Vad kostar det att göra rent tänderna?

Priset för tandrengöring varierar beroende på omfattningen av rengöringen. Tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet bidrar till en lägre kostnad, det bästa är att kontakta oss för att få specifika prisuppgifter.

Hur ofta behöver jag göra rent tänderna?

Det är bäst att få en individuellt anpassad behandlingsplan. I vissa fall behöver tandrengöringar utföras var 6:e månad, men om du har tandköttsproblem eller andra allvarliga tandproblem som exempelvis tandlossning så kan det vara nödvändigt att komma oftare (var 3-4:e månad). Kontakta oss för att prata med din tandläkare eller tandhygienist för att ta reda på vad som är bäst för dig.

Varför behöver jag träffa tandhygienisten?

Att träffa tandhygienisten regelbundet är viktigt för en god munhälsa. Under en tandhygienistbehandling utförs professionell tandrengöring och borttagning av tandsten och plack. Detta hjälper till att förebygga tandköttssjukdomar, karies och dålig andedräkt. Tandhygienisten kan också ge råd om korrekt tandborstningsteknik, användning av tandtråd och andra munvårdsrutiner som är anpassade till dina individuella behov.

Resultat från tidigare patienter

Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.