Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Tandplack

Allt du behöver veta om tandplack

Vad är tandplack?

Plack är en klibbig hinna av bakterier som ständigt bildas på dina tänder. Det är normalt att producera plack. Men om du inte tar bort placket med rutinmässiga tandrengöringar och daglig tandborstning och tandtråd kan det orsaka karies, tandköttssjukdomar och andra problem med munhälsan.

Vad består tandplack av?

Plack innehåller bakterier, matrester och saliv. När du äter livnär sig bakterierna i munnen på matrester (som socker och kolhydrater). Då bryts maten ner till en klibbig, sur hinna - det vi kallar tandplack.

Hur ser plack ut på dina tänder?

Tekniskt sett är plack färglöst. Men ibland kan det orsaka missfärgade tänder eftersom matpartiklar fastnar på placket.

Plack får tänderna att se (och kännas) "luddiga" ut. Om du drar tungan över tänderna och det känns som om de har små tröjor på sig är det plack.

Boka en tid för rengöring?

Kampanjundersökning för nya patienter endast 499:-

Tandsten vs. plack

Tandsten är förhårdnad plack. Om du inte tar bort plack regelbundet kommer det att förvandlas till tandsten. Vid denna punkt kan du inte borsta eller använda tandtråd för att ta bort det. Endast en tandläkare eller tandhygienist kan ta bort det.

Tandsten kan vara benvit eller gul till en början. Men efter ett tag får den samma färg som de livsmedel eller ämnen som du äter. Efter en lång tid blir tandsten även mörkare och nästan mörkbrun/svar. Vissa saker kan till exempel få tandsten att se mörkare ut, inklusive:

  • Kaffe.
  • Te.
  • Rött vin.
  • Rökning.
  • Tuggtobak.

Symtom och orsaker

Vilka är symtomen på tandplack?

Vanliga symptom på tandplack inkluderar:

  • En luddig känsla på tänderna.
  • Dålig andedräkt (halitos) som inte försvinner.
  • Rött, svullet tandkött som blöder efter tandborstning.

Vad orsakar plack på tänderna?

Tandplack bildas när bakterier i munnen blandas med sockerhaltiga eller stärkelserika livsmedel som mjölk, juice, läsk, bröd, pasta och frukt. Dessa bakterier frisätter syror som bryter ner kolhydrater i mat och dryck. Om du inte borstar tänderna strax efter att du har ätit eller druckit kan kombinationen av bakterier, syror och kolhydrater blandas till en klibbig, färglös film som kallas plack.

Vilka är komplikationerna med tandplack?

Om du inte borstar och använder tandtråd varje dag kan placket hårdna till tandsten. Endast en tandläkare kan ta bort tandsten. Mycket plack och tandsten kan leda till:

  • Karies.
  • Gingivit och andra former av tandköttssjukdomar.
  • Tandinfektion.
  • Tandlossning.

Boka en tid för rengöring?

Kampanjundersökning för nya patienter endast 499:-

Förebyggande åtgärder

Hur kan jag minska mängden plack?

För att minska plack bör du besöka din tandläkare regelbundet och ha en god munhygien.

Så här tar du bort plack från tänderna:

  • Använd tandtråd dagligen. Använd tandtråd en gång om dagen för att få bort mat och plack som fastnat mellan tänderna. Studier visar att tandtråd före tandborstning avlägsnar mer plack.
  • Borsta tänderna två gånger om dagen. Borsta tänderna i två minuter med en tandborste med mjuk borste och fluortandkräm. Borsta minst två gånger om dagen och helst efter varje måltid.
  • Tugga sockerfritt tuggummi. Om du inte kan borsta tänderna direkt efter att du har ätit eller druckit kan du tugga sockerfritt tuggummi.
    Välj hälsosamma livsmedel.
  • Dra ner på sockerhaltiga och stärkelserika livsmedel och drycker. Välj i stället näringsrika livsmedel och snacks som vanlig yoghurt, ost, råa grönsaker eller frukt.
  • Besök din tandläkare. Gå på tandläkarkontroll och tandrengöring minst två gånger om året.
  • Använd munskölj. Skölj dagligen.

Utsikter/prognos

Vad händer om plack inte avlägsnas?

Om du inte tar bort plack genom regelbundna tandrengöringar och daglig tandborstning och tandtråd kan det orsaka allvarliga tandproblem som karies eller tandköttssjukdomar. Korrekt munhygien och underhåll kan hjälpa dig att förebygga dessa problem.

Hur ofta ska jag besöka min tandläkare?

Du bör besöka din tandläkare för tandrengöring med jämna mellanrum. Vissa människor behöver rengöring var sjätte månad. Andra kan behöva mer frekventa besök. Din tandläkare kan berätta för dig vilken typ av rengöringsschema som är bäst för dina behov.

Om du får nya problem mellan dina tandrengöringar ska du ringa din tandläkare för att boka in en kontroll. De kan undersöka dina tänder för att se om något har förändrats.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Du kanske även skulle vara intresserad av

No items found.

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.